Képek és szövegek terjesztését kérlek írásos formában kérd tőlem!
logo

Sportpszichológia

Sportpszichológia

A sportpszichológiai konzultációk során elsősorban a sportolók teljesítményének növelésére irányulnak az ülések. A fizikai felkészültség mellett a mentális felkészítés is elengedhetetlen. Sportpszichológusként azon dolgozom, hogy a sportolók egyéni teljesítménye fokozódjon, csapatok esetében pedig az egység kialakítása, az együttműködés erősítése, csapatépítés kerül a középpontba, amely által a csapat teljesítménye még jobb lesz.

Milyen kérdéssel fordulhat hozzám a sportoló?

A sportolók teljesítményét, munkáját is alapvetően meghatározzák azok a jelenségek, amikről a pszichológiai konzultációk részben szót ejtettünk. Ezeken túl természetesen a speciális élethelyzetükből adódó szituációk sokaságával tudunk dolgozni. Leggyakoribb jelenségek, amikkel az egyéni- és csapatsportolók hozzám fordulnak:

  • versenyhelyzetekhez kapcsolódóan: felkészülés, szorongás, együttműködés fejlesztés, motivációs problémák, fókuszálás, koncentráció javítása, az edzés és versenyteljesítmény harmóniája, teljesítmény fokozása
  • általánosabb megakadások: önbizalomhiány, stresszkezelés, konfliktuskezelés, önismeret, sportsérülések kezelése

A sportolók teljesítményének szerves része az a környezet, amiben dolgozniuk kell, így gyakran dolgozom a sportolók mellett edzőkkel, vezetőkkel, a team egyéb tagjaival is. Esetükben a sportoló támogatásának módja mellett gyakran visszatérő jelenségek:

  • magánjellegű problémák, sportolóval kapcsolatos problémák, kommunikáció minősége, hatékonysága, konfliktuskezelés, csapatépítés, motivációk feltárása és kezelése.