Képek és szövegek terjesztését kérlek írásos formában kérd tőlem!

Miért hasznos a CogniPlus?

A CogniPlus kinézetében és működésmódjában számítógépes játékokra hasonlít, melyet a gyerekek nagyon szívesen használnak. Mindez valójában egy tudományos alapon kidolgozott képességfejlesztő program, melynek segítségével a fókuszált, szelektív, megosztott figyelem; éberség, vigilancia, munkamemória, hosszú távú memória, térbeli feldolgozás, vizuomotoros koordináció és végrehajtó funkciók fejlesztése zajlik. Nagyon sokat segíthet azoknak a gyerekeknek, akiknek tanulási problémái vannak az iskolában, ha mozgásszervi, memória vagy figyelemzavarokban érintett, vagy ha enyhe értelmi fogyatékos. A CogniPlus-t akkor is szívesen használják, ha a gyermek valamiben kiemelkedően tehetséges, illetve ha rendszeresen vagy versenyszerűen sportol. Érdemes még azt is tudni, hogy a feladatok nehézségi foka rugalmasan igazodik az adott gyerek képességeihez.

A CogniPlus-ról

A CogniPlus egy tudományosan megalapozott, a legújabb pszichológiai kutatási eredményekre épülő kognitív képességeket fejlesztő eljárás, amelyet az osztrák Schuhfried cég dolgozott ki. A vállalat 1947 óta foglalkozik számítógépes tréninggel, rehabilitációval. A rendszer fejlesztésén neuropszichológusok, figyelemspecialisták, gyógypedagógusok és informatikai szakértők dolgoztak együtt. A programot többek között a German Society for Neuropsychology és a German Society for Neurology is ajánlja.

A CogniPlus látványos, színes, ingergazdag, és mindemellett valós képességfejlesztést tesz lehetővé. A program használatakor a gyermek tulajdonképpen játék közben fejlődik. Napjainkban nehéz felkelteni a gyerekek érdeklődését ha csak egy könyvet, papírlapot vagy színes ceruzát használunk a foglalkozások során. A gyerekek úgy élik meg ezeket az órákat, hogy számítógépen játszanak, számukra szórakoztató, életkoruknak, fejlettségi szintjüknek megfelelő feladatokat oldanak meg sikerrel. Egymásra épülő, egymással összefüggő egyre nehezedő feladatok követik egymást. Az iskolai problémákkal küzdő tanulóktól kezdve a kiemelkedő tehetségekig mindenki a maga szintjén talál kihívásokat a CogniPlus-ban.

Mi történik a kezelés alatt?

Mindenek előtt egyeztetünk a szülőkkel a gyermekkel kapcsolatos problémáról, majd meg kell vizsgálni a gyerek képességeit, viselkedését. Amennyiben ezek az információk, adatok a rendelkezésünkre állnak el tudjuk készíteni a személyre szabott fejlesztési tervet, ami mentén a tréninget fogjuk tartani. A tréning során mindig szem előtt kell tartani azt, hogy mindenki más ütemben fejlődik.

A CogniPlus által fejleszhető dimenziók

Az agy mely területeire hat a Cogni Plus?

 • figyelem:
 • - éberség, vigilancia,
  - fókuszált, szelektív, megosztott
  - látótérkiesés

 • memória
 • - arc-név társítások megjegyzése
  - téri és idői kódolás
  - téri -és vizuális memória
  - visszahívási képesség

 • végrehajtó funkciók
 • - válaszgátlás
  - tervezési és kivitelezési készségek
  - információfeldolgozó sebesség

 • téri feldolgozás
 • vizuomotoros készségek

Tanulás

Nehezen figyel a gyereke vagy rendszeresen lemarad a tananyagban? Esetleg az utóbbi időben leromlott a teljesítménye a korábbiakhoz képest? Panaszkodnak a viselkedésére a tanárok? A CogniPlus-szal lehetőség van játékos tréningfeladatokon keresztül fejleszteni ezeket a területeket.

Tehetség

Gyermeke átlagon felüli értelmi képességekkel rendelkezik? Valamilyen területen kimagasló eredményeket ér el? Esetleg úgy látja, hogy jó képességei vannak, azok mégsem tudnak felszínre kerülni. Segítse a CogniPlus-szal gyermeke képességeinek kibontakozását!

Figyelemzavar

A figyelem nagyon fontos a tanulásban és a hétköznapi életben is. Megfelelő figyelem nélkül gyermeke képességei nem tudnak érvényesülni, fejlesztésükkel azonban jelentősen javulhat. A hiperaktív gyermekeknél a mozgáskoordinációs nehézségek  is hatásosan javíthatóak.

Sport

A sportoló gyermekek esetében a fizikai adottságok tréningje mellett kulcsszerepe van a figyelem fejlesztésének is. Lehetséges, hogy a sportoló erőnléte már kiemelkedő és folyamatos fejlesztés alatt áll, miközben a továbblépést az összpontosítás javításával lehetne elérni.